Nederland. Wageningen, 20211220
De Benedenbuurt in Wageningen is een PAW-proeftuin.
Foto: Kick Smeets / Rijksoverheid 2021

Wat is Wijk van de Toekomst?

Wij zijn een positieve club mensen die samen bouwen aan toekomstbestendige wijken, buurten en dorpen. Een netwerk van inwoners, specialisten, vakmensen en ambtenaren die de juiste kennis, tools en ondersteuning daarvoor bij elkaar brengen.

Wanneer is een wijk klaar voor de toekomst? Voor ons is dat als de inwoners er wonen en werken in goed geïsoleerde, duurzaam verwarmde gebouwen. En daarbij fossielvrije elektriciteit gebruiken. Sommige mensen noemen dat de energietransitie, maar wij maken het graag concreet.

We willen elkaar inspireren en écht samen ontwikkelen. Zo brengen we deze stip aan de horizon dichterbij. Daarom willen we dat zoveel mogelijk mensen zich aansluiten. Een sterke community die er uiteindelijke voor zorgt dat iedereen in Gelderland klaar is voor de toekomst.

Foto wanneer is een wijk klaar

Waarom dan?

We zijn ontstaan vanuit het Gelders Energieakkoord, een netwerk van bijna 250 Gelderse organisaties die samenwerken aan grote doelen: 55% minder CO2-uitstoot in 2030 en een klimaatneutrale provincie in 2050. Een flinke uitdaging waar al jaren hard aan gewerkt wordt.

Het begon met een aantal ambitieuze bewoners en gemeenten. Samen vormden ze een lerend netwerk. Dat is uitgegroeid tot wat het nu is. Een platform, een netwerk, een club, gefinancierd door de provincie. Klaar om overal in Gelderland mensen te ondersteunen bij het toekomstbestendig maken van hun wijk, buurt of dorp.

Nederland. Wageningen, 20211211
De Benedenbuurt in Wageningen is een PAW-proeftuin.
Foto: Kick Smeets / Rijksoverheid 2021

Onze kijk op de wijk

Gelderland is groot en zeer gevarieerd. Elke wijk, elk dorp en elke buurt is anders. Soms is een warmtenet een slimme zet. Soms halen we veel resultaat met het isoleren van woningen. En op andere plekken is een warmtepomp de perfecte oplossing. Dat betekent dus maatwerk. Daarom ontwikkelen we altijd plannen mét inwoners uit de wijken, buurten en dorpen. Samenwerken aan een toekomstvisie voor hun wijk en dat vertalen naar concrete projecten.

Dat gaat niet van vandaag op morgen. Het begint met een sterke coalitie van gemeente en wijkbewoners, aangevuld met andere partijen, die samen iets willen in de wijk en inzetten op leren en ontwikkelen. Vaak met ondersteuning van experts, specialisten of teamleden van Wijk van de Toekomst. Is er al een initiatief in de wijk? Sluit je ook aan! Hoe groter de community, hoe beter.

Het team van ondersteuners

Wijk van de Toekomst draait natuurlijk niet vanzelf. Dagelijks is een team van ondersteuners bezig met het uitstippelen van onze missie. We helpen wijkcoalities, we beantwoorden vragen van gemeenteambtenaren en we laten de community groeien.

Kim

Kim Verschuren

Kim is onze duizendpoot en ondersteunt wijken in de regio’s Noord-Veluwe, Foodvalley en Cleantech Regio. Je komt Kim tegen bij verschillende bijeenkomsten en als je hulpvragen hebt voor jouw wijk, buurt of dorp.

Petra

Petra Hofman

Petra is programmamanager van Wijk van de Toekomst en overziet het totaalplaatje. Bij praktijkbijeenkomsten schuift ze ook graag aan zodat ze weet wat er speelt in de wijken en verbinding met de mensen maakt.

Gino

Gino Hofman

Als wijkinitiatieven aan willen sluiten, komen ze vaak bij onze Gino uit. Hij helpt initiatieven bij de eerste stappen binnen de community. Daarnaast ondersteunt hij in de regio’s Arnhem-Nijmegen, Rivierenland en Achterhoek.

Sanne

Sanne Roemen

Sanne is het vaste gezicht bij kennisateliers en ook geregeld te bewonderen bij andere bijeenkomsten. Achter de schermen is ze verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van het kennisplatform.

Jeroen-3

Jeroen Hardenberg

Jeroen houdt zich bezig met de algehele marketing en communicatie. Met zijn team levert hij een bijdrage in strategie, het creëren van middelen en de (online) uitvoering.

Mara

Mara Midiere

Met haar analyses en inzicht is Mara van onschatbare waarde voor haar collega’s en contacten. Je ziet haar bij bijeenkomsten en ze is het aanspreekpunt in regio’s Rivierenland en Foodvalley.

20211026-_MHF7140_klein

Benjamin van Beuningen

Uitnodigingen, nieuwsbrieven en socials komen vaak uit de mouw van Benjamin. Je komt hem ook tegen bij bijeenkomsten of als Razende Reporter ergens in Gelderland. Daarnaast ondersteunt hij in de regio Arnhem-Nijmegen.

Thijs

Thijs Menting

Thijs organiseert bijeenkomsten over kennis en praktijk voor alle deelnemers. Hij is het aanspreekpunt in de Achterhoek, Noord-Veluwe en Cleantech Regio.

_FGW1469-2-bewerktweb

Jelleke van der Leeuw

Jelleke organiseert bijeenkomsten over kennis en praktijk voor alle deelnemers. Daarnaast ondersteunt ze samen met Gino wijken in regio Rivierenland.