Ben je nieuwsgierig en geïnspireerd en wil je meer weten wat het programma Wijk van de Toekomst voor jou en jouw wijk, buurt of dorp kan betekenen? Wij nodigen jou uit om de volgende stap te zetten en contact met ons op te nemen.
#wijkvandetoekomst #samensterk #stipaandehorizon

We ontmoeten je

graag!

Om deel te gaan nemen aan het programma, doorloop je eerste samen met ons een voorbereidingstraject met een zorgvuldige en professionele begeleiding. Tijdens dit traject verkennen we met elkaar in hoeverre aansluiting bij en deelname aan het programma relevant en zinvol is. Er wordt meer inzicht gegeven in wat het programma kan toevoegen en hoe deelname er uitziet. Ook start je op met je eigen wijkcoalitie om ambities en samenwerking vorm te geven. 

Het traject kan langere tijd in beslag nemen. Wij geloven er namelijk in dat het initiatief voldoende eigenaarschap, een stevig fundament met gezamenlijke doelen en een goed beeld van het programma nodig heeft, om succesvol te kunnen zijn. 

Onderstaand lees je meer over aanmelden, het voorbereidingstraject en wat je daarvan kunt verwachten.

01.

Kennismakingsgesprek

De eerste stap is natuurlijk een kennismakingsgesprek! Tijdens deze ontmoeting verkennen we met elkaar wat jullie situatie is en of deelname aan het programma Wijk van de Toekomst potentie heeft. Daarbij letten we als ondersteuningsteam op de volgende items:

  • Een eerste ambitie met een stip op de horizon: is er al een beeld van wat jullie met elkaar willen bereiken? Een gedeelde ambitie of doel? Dit mag nog verre van concreet zijn, maar er moet wel een intentie liggen om samen te werken aan het toekomstbestendig maken van de leefomgeving;
  • Is er zicht op een start-coalitie in de wijk, buurt of dorp: hier horen in ieder geval de gemeente en een aantal bewoners bij. Het kan zijn dat je daar nog niet over hebt nagedacht, maar we willen dit graag met je onderzoeken;
  • Een lerende houding en het leveren van kennis en ervaringen: leren van anderen, maar ook zelf proactief lessen en inzichten delen is een belangrijk onderdeel van het programma. Binnen het hart van het programma, de community, is het halen én brengen;
02.

Aanvraagformulier

Na het kennismakingsgesprek en een stuk reflectie met elkaar nog steeds enthousiast? Dan vul je als startcoalitie het formele aanvraagformulier (download) in om lid te worden van het programma Wijk van de Toekomst. Zorg ervoor dat je dit proces samen met je partners in het gebied vormgeeft, zodat iedereen op de hoogte is van de plannen. Met het invullen van het aanvraagformulier inventariseer je belangrijke gegevens over het gebied die je gedurende het hele proces nodig zult hebben. Ook biedt deze informatie inzicht in waar je als wijk, buurt of dorp naartoe wilt en hoe je dit wilt realiseren in de tijd. Loop je ergens tegenaan in dit proces, dan staan wij klaar om je verder te helpen!

Met het invullen van aanvraagformulier in de voorbereiding ga je al aan de slag met het vastleggen van ambities en het vormen van de wijkcoalitie. Lees meer over deze onderdelen.

03.

Wijk, buurt of dorp van de Toekomst

Vanuit het programma heten wij jullie buurt, wijk of dorp welkom binnen het programma, wanneer het vorige onderdeel positief is afgerond. Vanuit het programma organiseren wij een welkomstbijeenkomst, krijg je je eigen contactpersoon vanuit het Ondersteuningsteam toegewezen en maken we afspraken over de samenwerking.