Header-home
28 november 2023

Praktijkbijeenkomst  Dieren-West

Op bezoek bij het eerste WUP van NL

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. We hebben het maximale aantal deelnemers bereikt.

Het Wijktransitieplan (WUP)  is opgesteld voor de wijk Dieren-West. Hiermee is gemeente Rheden de eerste van Nederland (?!) met een WUP. De community van Wijk van de Toekomst is op 28 november van harte uitgenodigd om van betrokkenen te horen hoe dit document tot stand is gekomen en hoe het proces er vanaf hier uitziet. Kom jij ook?

De geformuleerde ambitie in het WUP is even ambitieus als helder: vanaf 2033 zal de hele wijk met individuele maatregelen aardgasvrij worden verwarmd. Een heel pakket aan maatregelen moet er onder andere voor zorgen dat het elektriciteitsnet wordt verzwaard, de woningcorporaties aan de slag kunnen en particuliere woningeigenaren worden bereikt. Die moeten namelijk uiteindelijk hun woning willen en kunnen verduurzamen.

Wil je weten wat er allemaal bij komt kijken om dit plan op te stellen? En wat er uiteindelijk nodig is om het uit te voeren? Denk je graag mee hoe het proces nog beter kan worden ingericht? Sluit je dan kosteloos aan bij deze praktijkbijeenkomst. Jouw nieuwsgierigheid, kennis en ervaring zijn heel erg welkom!

Programma

We starten om 16 uur in de Ontmoetingskerk meteen met een wandeling door de wijk. Op die manier krijg je een indruk van het karakter en de huizentypologie van Dieren-West. We zullen tijdens de wandeling ook enkele verduurzaamde voorbeeldwoningen bekijken. Eenmaal terug ontvang je lekkere kom soep met een broodje. Vervolgens is het tijd voor presentaties door projectleider Arthur Hofstad van de gemeente Rheden en de Werkgroep Duurzaam Dieren West. Ze bespreken de manier waarop het WUP tot stand is gekomen, de vervolgstappen en de route naar een aardgasvrij Dieren-West.

In het tweede deel van het programma gaan we in kleinere groepen uiteen om een aantal vragen te bespreken die zijn ontstaan binnen de context van de uitvoering van het WUP. Bij onze praktijkbijeenkomsten komen de deelnemers namelijk kennis en ervaringen halen, maar ook  brengen.

De gemeente heeft specifiek vraagstukken over:

  • Het bereiken en betrekken van bewoners
  • Toekomstige WUP’s

We sluiten samen af. De liefhebbers kunnen bij een hapje en een drankje napraten.

Voor wie?

Ben je zelf betrokken bij het ontwikkelen of uitvoeren van een WUP in een Gelderse wijk? En kun je leren van het traject in Dieren-West en aanvullen vanuit je eigen ervaringen? Of ben je op een andere manier betrokken bij de warmtetransitie in Gelderse wijken en benieuwd hoe de samenwerking tussen de verschillende partijen in Dieren-West verloopt? Meld je dan aan voor deze praktijkbijeenkomst!

Als je je aanmeldt, gaan we ervan uit dat je mee eet. Is dat niet zo? Of heb je allergieën of dieetwensen? Laat het ons weten. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Datum

28 november 2023

Tijd

16.00-19.00 uur

Locatie

Ontmoetingskerk, Dieren

Meer agenda items?

30 november 2023

Masterclass Energietransitie, armoede en gedrag

Sinds de zomer van 2021 zijn de energieprijzen tot duizelingwekkende hoogten gestegen. Tegelijkertijd heeft Nederland plannen om van fossiele brandstoffen over te stappen op duurzame energie. Ook dit jaar organiseert Platform31 in samenwerking met het ministerie van BZK en RVO de masterclass Energietransitie, Armoede en Gedrag.

6 december 2023

De Top van Onderop

Op weg naar een duurzame toekomst: dat vergt veel grote en kleine stappen. Het bruist in de samenleving van de initiatieven en activiteiten. Dat wordt getoond op de Top van Onderop. Kom op woensdag 6 december naar theater Spant! in Bussum.

11 december 2023

Webinar biobased isoleren in de Stedendriehoek

Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma is om 2,5 miljoen woningen te isoleren in de periode tot en met 2030. Maar in de regio Stedendriehoek gaan ze graag een stap verder. Biobased materialen isoleren beter en zijn daarbij gezonder, comfortabeler en milieuvriendelijker dan de huidige meest gebruikte isolatiematerialen.