Header-home
19 september 2023

Kennissessie over zelflevering

Voor gemeenten

Dit is een externe bijeenkomst georganiseerd door Gelders Energieakkoord (GEA), Klimaatverbond Nederland en NP RES.

 

Veel gemeenten kopen hun energie op een traditionele manier in: via Europese aanbestedingen en meerjarige contracten. Een alternatief is de zogeheten ‘zelflevering’. Speciaal voor gemeenten organiseren het Gelders Energieakkoord, Klimaatverbond Nederland en NP RES op 19 september een kennissessie over dit onderwerp.

 

Zelflevering is het als lokale of regionale overheid aan jezelf leveren van energie. Die energie heb je óf zelf geproduceerd óf koop je ergens in. Bijvoorbeeld bij een (lokale) producent of van de energiebeurs. Dat kan en dat mag. Je kunt dit als gemeente op verschillende manieren organiseren. Bijvoorbeeld via een gemeentelijk energiebedrijf, bij ondernemers met opweklocaties of via de coöperatie als energiegemeenschap. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen, wat betekent dat voor de interne organisatie en vooral ook: welke politieke keuzes gaan er aan vooraf? In de kennissessie komen gemeenten en leveranciers aan het woord over hun oplossing en ga je zelf aan de slag met het vraagstuk voor jouw gemeente.

 

  • Wanneer: dinsdag 19 september, 13.30 – 17.30 uur
  • Waar: The Green, Arnhem (pal naast station Arnhem)
  • Voor wie: bestuurders, ambtenaren en raadsleden die betrokken zijn bij de energietransitie.
  • Waar kom je mee thuis: beter begrip wat zelflevering is en wat het oplevert, inzicht in hetgeen er bij komt kijken en inzicht in de stappen die je moet doorlopen om het te organiseren.

Datum

19 september 2023

Tijd

13.30 – 17.30 uur

Locatie

The Green, Arnhem

Meer agenda items?

26 september 2023

Kennissessie Het nieuwe normaal in de energietransitie

Steeds meer bewonerscollectieven maken zelf plannen voor hun buurt, organiseren diensten, collectieve opwekprojecten of werken aan een warmtesysteem in eigendom. LSA bewoners ziet gemeenten die sympathiek staan tegenover deze initiatieven en onderzoeken waar de samenwerking mogelijk is. Maar dit is zeker nog niet de standaard.

4 oktober 2023

Workshop: Geleerde lessen toepassen in jouw wijk

Het blijkt een weg vol kuilen en hobbels: het verduurzamen van wijken en buurten. Tijdens ‘De Shift IV: succesvol samenwerken in de energietransitie’ op 13 april zoomden we in op ervaringen uit vier verschillende wijken. In deze workshop bouwen we voort op deze lessen.

12 oktober 2023

Nationaal Warmte Congres 2023

De overgang naar duurzame warmte bevindt zich op een cruciaal punt. We hebben nog steeds de opgave om vóór 2030 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen te verduurzamen en/of aardgasvrij te maken. Zorg dat je er bij bent op 12 oktober 2023 tijdens de 16e editie van het Nationaal Warmte congres en reserveer alvast je plaats!