Header-home
19 september 2023

Kennissessie over zelflevering

Voor gemeenten

Dit is een externe bijeenkomst georganiseerd door Gelders Energieakkoord (GEA), Klimaatverbond Nederland en NP RES.

 

Veel gemeenten kopen hun energie op een traditionele manier in: via Europese aanbestedingen en meerjarige contracten. Een alternatief is de zogeheten ‘zelflevering’. Speciaal voor gemeenten organiseren het Gelders Energieakkoord, Klimaatverbond Nederland en NP RES op 19 september een kennissessie over dit onderwerp.

 

Zelflevering is het als lokale of regionale overheid aan jezelf leveren van energie. Die energie heb je óf zelf geproduceerd óf koop je ergens in. Bijvoorbeeld bij een (lokale) producent of van de energiebeurs. Dat kan en dat mag. Je kunt dit als gemeente op verschillende manieren organiseren. Bijvoorbeeld via een gemeentelijk energiebedrijf, bij ondernemers met opweklocaties of via de coöperatie als energiegemeenschap. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen, wat betekent dat voor de interne organisatie en vooral ook: welke politieke keuzes gaan er aan vooraf? In de kennissessie komen gemeenten en leveranciers aan het woord over hun oplossing en ga je zelf aan de slag met het vraagstuk voor jouw gemeente.

 

  • Wanneer: dinsdag 19 september, 13.30 – 17.30 uur
  • Waar: The Green, Arnhem (pal naast station Arnhem)
  • Voor wie: bestuurders, ambtenaren en raadsleden die betrokken zijn bij de energietransitie.
  • Waar kom je mee thuis: beter begrip wat zelflevering is en wat het oplevert, inzicht in hetgeen er bij komt kijken en inzicht in de stappen die je moet doorlopen om het te organiseren.

Datum

19 september 2023

Tijd

13.30 – 17.30 uur

Locatie

The Green, Arnhem

Meer agenda items?

28 augustus 2024

[Kennisatelier] Netcongestie

Op het stroomnet wordt het alsmaar drukker. Dit kan een beperkende factor zijn voor wijken waar de energie- en warmtetransitie nog op stapel staat. Daarom organiseren we op woensdag 28 augustus een kennisatelier over netcongestie.

19 september 2024

Samen sterker in de energietransitie

In Nederland blijkt meer dan 600.000 huishoudens in energiearmoede te leven, waarvan maar liefst 68% in corporatiewoningen. Een grote uitdaging om de huurders van woningcorporaties ook actief te betrekken bij de energietransitie. In deze bijeenkomst wordt met diverse organisaties aan betere en slimmere aanpakken gewerkt!

19 september 2024

Living Lab Day

Op 19 september is de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair! Hoe gaat het met onze circulaire projecten? Welke nieuwe circulaire ketens zijn in de maak? Wat is nodig om van circulair écht het nieuwe normaal te maken? Waar moeten de schouders samen onder?