PAW-Gro-SW-0279
13 september 2023

Kennisatelier

Gemeentelijke rolneming & publieke realisatiekracht

In opdracht van de provincie Gelderland helpt het Expertteam Warmte Gelderse gemeenten met kennis op verschillende onderdelen zoals warmtetechnieken, organisatievraagstukken (ook wel governance genoemd), financiering en juridische zaken. In elke fase van een project kan het Expertteam ondersteunen, of het nu gaat om een scenariostudie, het uitwerken van een businesscase of het contracteren van een marktpartij.

Warmtenetten

Gemeentelijke rolneming en publieke realisatiekracht
Veel gemeenten en bewonersinitiatieven zijn bezig met de eerste stappen op weg naar een warmtenet in een wijk. Daarbij komen ze veel uitdagingen tegen rondom governance en eigenaarschap. Minister Jetten heeft afgelopen jaar in een Kamerbrief aangekondigd dat 50 +1 % zeggenschap over bestaande en nieuwe warmtenetten in publieke handen komt.

Tijdens het kennisatelier gaan Hans Otten (programmamanager ETW en partner Fakton Energy) en Thijs Boxem (Programma ETW en senior adviseur warmtetransitie, RHDHV) verder in op deze ontwikkelingen. Ze bespreken hoe het proces het beste kan worden ingericht om tot een goed en gedragen resultaat te komen. Enkele vragen die aan bod komen:

  • Welke stappen zijn cruciaal bij het ontwikkelen van een warmtenet?
  • Welke partijen moeten vroegtijdig worden betrokken?
  • Op welk moment moet de raad worden betrokken?
  • Welke juridische randvoorwaarden zijn belangrijk om in het oog te houden?
  • Welke gevolgen heeft de nieuwe eis dat het meerderheidsbelang van een warmtenet in publieke handen moet zijn?

Datum

13 september 2023

Tijd

15.00-16.00 uur

Locatie

Online

Meer agenda items?

26 september 2023

Kennissessie Het nieuwe normaal in de energietransitie

Steeds meer bewonerscollectieven maken zelf plannen voor hun buurt, organiseren diensten, collectieve opwekprojecten of werken aan een warmtesysteem in eigendom. LSA bewoners ziet gemeenten die sympathiek staan tegenover deze initiatieven en onderzoeken waar de samenwerking mogelijk is. Maar dit is zeker nog niet de standaard.

4 oktober 2023

Workshop: Geleerde lessen toepassen in jouw wijk

Het blijkt een weg vol kuilen en hobbels: het verduurzamen van wijken en buurten. Tijdens ‘De Shift IV: succesvol samenwerken in de energietransitie’ op 13 april zoomden we in op ervaringen uit vier verschillende wijken. In deze workshop bouwen we voort op deze lessen.

12 oktober 2023

Nationaal Warmte Congres 2023

De overgang naar duurzame warmte bevindt zich op een cruciaal punt. We hebben nog steeds de opgave om vóór 2030 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen te verduurzamen en/of aardgasvrij te maken. Zorg dat je er bij bent op 12 oktober 2023 tijdens de 16e editie van het Nationaal Warmte congres en reserveer alvast je plaats!