PAW-Gro-SW-0279
13 september 2023

Kennisatelier

Gemeentelijke rolneming & publieke realisatiekracht

In opdracht van de provincie Gelderland helpt het Expertteam Warmte Gelderse gemeenten met kennis op verschillende onderdelen zoals warmtetechnieken, organisatievraagstukken (ook wel governance genoemd), financiering en juridische zaken. In elke fase van een project kan het Expertteam ondersteunen, of het nu gaat om een scenariostudie, het uitwerken van een businesscase of het contracteren van een marktpartij.

Warmtenetten

Gemeentelijke rolneming en publieke realisatiekracht
Veel gemeenten en bewonersinitiatieven zijn bezig met de eerste stappen op weg naar een warmtenet in een wijk. Daarbij komen ze veel uitdagingen tegen rondom governance en eigenaarschap. Minister Jetten heeft afgelopen jaar in een Kamerbrief aangekondigd dat 50 +1 % zeggenschap over bestaande en nieuwe warmtenetten in publieke handen komt.

Tijdens het kennisatelier gaan Hans Otten (programmamanager ETW en partner Fakton Energy) en Thijs Boxem (Programma ETW en senior adviseur warmtetransitie, RHDHV) verder in op deze ontwikkelingen. Ze bespreken hoe het proces het beste kan worden ingericht om tot een goed en gedragen resultaat te komen. Enkele vragen die aan bod komen:

  • Welke stappen zijn cruciaal bij het ontwikkelen van een warmtenet?
  • Welke partijen moeten vroegtijdig worden betrokken?
  • Op welk moment moet de raad worden betrokken?
  • Welke juridische randvoorwaarden zijn belangrijk om in het oog te houden?
  • Welke gevolgen heeft de nieuwe eis dat het meerderheidsbelang van een warmtenet in publieke handen moet zijn?

Datum

13 september 2023

Tijd

15.00-16.00 uur

Locatie

Online

Meer agenda items?

28 augustus 2024

[Kennisatelier] Netcongestie

Op het stroomnet wordt het alsmaar drukker. Dit kan een beperkende factor zijn voor wijken waar de energie- en warmtetransitie nog op stapel staat. Daarom organiseren we op woensdag 28 augustus een kennisatelier over netcongestie.

19 september 2024

Living Lab Day

Op 19 september is de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair! Hoe gaat het met onze circulaire projecten? Welke nieuwe circulaire ketens zijn in de maak? Wat is nodig om van circulair écht het nieuwe normaal te maken? Waar moeten de schouders samen onder?

19 september 2024

Samen sterker in de energietransitie

In Nederland blijkt meer dan 600.000 huishoudens in energiearmoede te leven, waarvan maar liefst 68% in corporatiewoningen. Een grote uitdaging om de huurders van woningcorporaties ook actief te betrekken bij de energietransitie. In deze bijeenkomst wordt met diverse organisaties aan betere en slimmere aanpakken gewerkt!