Verschillende wegen
naar de stip aan de horizon
#samensterk #wijkvandetoekomst
Wijkcoalities van bewoners, ambtenaren, bestuurders en andere betrokkenen bouwen aan een veerkrachtige ‘Wijk van de Toekomst’. In dorpen, buurten en wijken waar bewoners gezond, gelukkig en goed kunnen leven, groeien en werken. De verduurzaming van hun woon- en leefomgeving en het op termijn aardgasvrij maken van hun woningen maakt hier onderdeel van uit. Het proces om te werken aan een toekomstbestendige wijk is vaak langdurig, met betrokkenheid van verschillende partijen, activiteiten en deelprojecten door de tijd heen.
#toekomstbestendig #veerkrachtig #duurzaam #klimaatbestendig
In de praktijk van het programma ‘Wijk van de Toekomst’ programma zien we dat er verschillende wegen naar een (toekomstbestendige, aardgasvrije) Wijk van de Toekomst kunnen leiden. We herkennen in de verschillende processen globaal gezien een initiatief- en oriëntatiefase. In deze fase ontwikkelen initiatiefnemers als het ware een toekomstperspectief of toekomstvisie voor de wijk, wordt de eerste organisatiestructuur of samenwerkingsverband opgezet en worden de belangrijkste ontwikkelopgaven bepaald. Naarmate het proces vordert, werken partijen ideeën concreter uit tot gedetailleerde plannen en projecten. De toekomstvisie wordt naarmate het proces vordert en meer stakeholders betrokken raken periodiek verrijkt, aangescherpt en door vertaald naar de uitvoering.
Ook kunnen weer nieuwe projecten ontstaan om de toekomstvisie te realiseren. Het nadenken over en realiseren van een aardgasvrije warmtevoorziening vormt soms het startpunt van het initiatief, maar het kan ook voortkomen uit een bredere wijkontwikkeling of verduurzamingsambitie waar de aardgasvrije warmtevoorziening deel van uitmaakt. Afhankelijk van de gekozen aanpak en de breedte van de opgave lopen meerdere ontwikkelingen parallel, vaak vanuit die integrale blik.
