In 2023 trekt de Razende Reporter door Gelderland om de ontwikkelingen in verschillende wijken op de voet te volgen. Iedere keer duikt hij in een andere Wijk van de Toekomst op. Tijdens deze bezoeken gaat hij in gesprek met mensen die in de wijk wonen of werken. Mensen die de handen uit de mouwen steken om hun leefomgeving klaar te maken voor de toekomst. Wie weet staat hij binnenkort bij jou op de stoep! En dit keer waren we in… Ermelo-West

Aanpak

In de wijk Ermelo-West wordt gewerkt aan een individuele aanpak voor de verduurzaming van de huizen. Sinds 2020 is de wijk bezig om een kleine 500 woningen stap voor stap van het aardgas af te halen, waarbij maatwerk de rode draad is. Als één van de Gelderse proeftuinen, heeft de gemeente Ermelo per bewoner €12.000 gereserveerd voor zowel isolatie- als installatie maatregelen. Dankzij die bijdrage kunnen bewoners de eerste stappen zetten naar aardgasvrij wonen.

Ervaringen uit de wijk

In de zoektocht naar verhalen vanuit de wijk gaat de Razende Reporter in gesprek met verschillende stakeholders. Zo kwamen Kim en Benjamin allereerst in gesprek met Arjen Baatje. Hij woont in de wijk en vertelt over de werkgroep die onderzoek deed de technische oplossingen voor Ermelo-West. In de video vertelt Arjen over de uitkomsten van het onderzoek, hoe ze ambities bij hebben gesteld en waar nu de focus ligt. 

De vraag van Arjen is binnen de community van Wijk van de Toekomst ook een bekende: Hoe bereik je de mensen? Arjen geeft zelf aan dat informatie van de buurman soms beter aankomt dan wanneer het van “bovenaf” komt zoals de gemeente. Herkenbaar? Of heb jij nog tips voor Ermelo-West? Laat het ons weten op het kennisplatform.

Wijkvereniging Ermelo-West

Ook spraken we Ad de Kort, hij is secretaris van de Wijkvereniging Ermelo-West. Ad vertelt in de onderstaande video o.a. over wat de waarde kan zijn van een fysieke plek waar buurtbewoners samenkomen en hoe Wijk van de Toekomst als een cadeautje ontvangen werd door de bewonersgroep.

Bij bewoners over de vloer

René is bewoner van de wijk en door gemeente Ermelo ingehuurd als energieadviseur voor het project. Hij vertelt over zijn rol in de wijk en wat hij zoal tegenkomt bij mensen aan én achter de voordeur. Wat werkt wel en wat werkt niet? Ook heeft René ideeën en tips om het project naar een volgende fase te kunnen brengen.

Binnenkort verschijnt de laatste aflevering. Daarin spreken we op de markt in het dorp Stefan Ramaker, beleidsadviseur bij gemeente Ermelo. Ook zie je de spontane ontmoeting met een inwoonster van Ermelo die haar inspirerende verhaal vertelt.