RazendeReporter_Benjamin-ErmeloWest

Razende Reporter

In Ermelo-West

In 2023 trekt de Razende Reporter door Gelderland om de ontwikkelingen in verschillende wijken op de voet te volgen. Iedere keer duikt hij in een andere Wijk van de Toekomst op. Tijdens deze bezoeken gaat hij in gesprek met mensen die in de wijk wonen of werken. Mensen die de handen uit de mouwen steken om hun leefomgeving klaar te maken voor de toekomst. Wie weet staat hij binnenkort bij jou op de stoep! En dit keer waren we in… Ermelo-West

Aanpak

In de wijk Ermelo-West wordt gewerkt aan een individuele aanpak voor de verduurzaming van de huizen. Sinds 2020 is de wijk bezig om een kleine 500 woningen stap voor stap van het aardgas af te halen, waarbij maatwerk de rode draad is. Als één van de Gelderse proeftuinen, heeft de gemeente Ermelo per bewoner €12.000 gereserveerd voor zowel isolatie- als installatie maatregelen. Dankzij die bijdrage kunnen bewoners de eerste stappen zetten naar aardgasvrij wonen.

Ervaringen uit de wijk

In de zoektocht naar verhalen vanuit de wijk gaat de Razende Reporter in gesprek met verschillende stakeholders. Zo kwamen Kim en Benjamin allereerst in gesprek met Arjen Baatje. Hij woont in de wijk en vertelt over de werkgroep die onderzoek deed de technische oplossingen voor Ermelo-West. In de video vertelt Arjen over de uitkomsten van het onderzoek, hoe ze ambities bij hebben gesteld en waar nu de focus ligt.

De vraag van Arjen is binnen de community van Wijk van de Toekomst ook een bekende: Hoe bereik je de mensen? Arjen geeft zelf aan dat informatie van de buurman soms beter aankomt dan wanneer het van “bovenaf” komt zoals de gemeente. Herkenbaar? Of heb jij nog tips voor Ermelo-West? Laat het ons weten op het kennisplatform.

Wijkvereniging Ermelo-West

Ook spraken we Ad de Kort, hij is secretaris van de Wijkvereniging Ermelo-West. Ad vertelt in de onderstaande video o.a. over wat de waarde kan zijn van een fysieke plek waar buurtbewoners samenkomen en hoe Wijk van de Toekomst als een cadeautje ontvangen werd door de bewonersgroep.

Bij bewoners over de vloer

René is bewoner van de wijk en door gemeente Ermelo ingehuurd als energieadviseur voor het project. Hij vertelt over zijn rol in de wijk en wat hij zoal tegenkomt bij mensen aan én achter de voordeur. Wat werkt wel en wat werkt niet? Ook heeft René ideeën en tips om het project naar een volgende fase te kunnen brengen.

Samenwerkingen voor Gemeente Ermelo

Stefan Ramaker, beleidsadviseur Wonen & Duurzaamheid bij gemeente Ermelo. Hij deelt zijn ervaringen over de verduurzaming van Ermelo. Wat gaat er goed? En waar liggen uitdagingen? Stefan vertelt ook waar kansen liggen voor de wijk, en voor samenwerkingen binnen de regio én provincie Gelderland.

Inspiratie op de markt

Dat oudere mensen niet zo snel aan de slag gaan met het verduurzamen van hun woning horen we regelmatig. Op de markt in Ermelo troffen we een mevrouw die dit toch echt anders ziet. Zij heeft namelijk haar woning flink aangepakt.

Verder lezen?

13 juni 2024

[Webinar] Lokale samenwerking warmte: waar beginnen?

Het kennisaanbod voor bewonersinitiatieven en gemeenten die aan de slag willen in de warmtetransitie is groot. Maar wat moet je nou echt doen? En hoe start je? Een antwoord hierop krijg je op 2 juli.

21 mei 2024

Nieuwsbrief mei 2024

In de community en bij de aangesloten wijken van Wijk van de Toekomst gebeurt altijd wat. We kunnen het bijna niet bijhouden. Maar we houden je graag op de hoogte en doen een greep uit het nieuws.

7 mei 2024

[Workshop] Ambtelijke Ruimte

Werk je als ambtenaar aan de warmtetransitie? Dan moet je behendig laveren tussen allerlei belangen. Hoe pak je dat nou het beste aan? Kom op 12 juni naar de workshop om die vraag te beantwoorden!